Image
Image

Ambalajele flexibile – inovație, eficiență, înaltă performanță

Ambalajul flexibil este acel tip de material care se poate deforma la 180 grade și apoi revine la formă inițială, fără a se deteriora sau rupe.

O altă caracteristică este aceea că se poate mula pe produs, luând forma acestuia, combinând astfel rolul funcțional cu cel estetic. În plus, ambalajele flexibile reduc în mod semnificativ costurile de transport și măresc spațiul de vânzare la raft.

Aproximativ 85% din ambalajele flexibile sunt folosite în industria alimentară. Concurența cu ceilalți producători, pe aceeași gamă de produse, a dus la nevoia de diferențiere prin imagine. Iată de ce un ambalaj cu un design inovativ poate avea un rol esențial în individualizarea și promovarea brandului.

De asemenea, colaborarea cu marile rețele de magazine presupune o logistică bine pusă la punct, dar și un termen de valabilitate al produselor mai ridicat. Toate acestea au dus la regândirea ambalajului, astfel încât să corespundă tuturor acestor cerințe, clienții fiind consiliați permanent în alegerea celei mai potrivite soluții de ambalare, în funcție de proprietățile fiecărui produs în parte.

Iată câteva dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un ambalaj flexibil:

Rezistență mecanică – este absolut necesar ca ambalajul să păstreze produsul nedeformat pe timpul transportului, precum și să nu se deschidă cu ușurință în timpul manipulării din magazine.

Barieră la apă (umiditate) – este știut faptul că anumite produse, pentru a ajunge crocante în fața consumatorului, sunt ambalate imediat după răcire pentru ca acesta să nu absoarbă umezeala din mediul ambiant, iar ambalajul nu trebuie să permită trecerea vaporilor de apă către produs, pe toată durata de valabilitate a acestuia. Cel mai bun material în acest sens este Aluminiul, însă acolo unde costul nu permite sau ambalajul este prevăzut cu fereastră, se pot utiliza cu succes: PP (polypropylene), PE (Polyethylene) sau PET (Polyester).

Barieră la oxigen, atmosferă controlată – pentru a menține prospețimea produselor un timp mai îndelungat este important ca ambalajul să nu permită schimbul de oxigen cu exteriorul. În unele situații este scos și oxigenul din pachet, prin introducerea unui amestec de gaze, CO2+N, care ajută la extinderea la maxim a termenului de valabilitate. Materialul care asigură o barieră totală la gaz este Al ( aluminiul), iar acolo unde nu se poate utiliza poate fi înlocuit de: PP metalizată, PET metalizat, PP lăcuit cu PVDC, PET cu PVDC și, poate cea mai utilizată și accesibilă la preț, PE EVOH. O atenție sporită trebuie acordată și modului de închidere a ambalajului, incluzând aici și performanțele tehnice ale mașinii de ambalat, pentru că ceea ce nu se pierde prin pereții ambalajului se poate pierde printr-o sudură neetanșă.

Barieră la lumină – cunoscând faptul că grăsimile râncezesc în prezența razelor UV. Pentru a contracara acest fenomen, în structura ambalajului este introdusă una din următoarele folii: PP metalizată, PP albă sau aluminiu. De asemenea, este absolut necesar ca ambalajele folosite în industria alimentară să fie însoțite de declarații de conformitate care să ateste respectarea standardelor europene privind materialele și obiectele care vin în contact cu alimentele.

Dacă adaugăm la aceste cerințe și faptul că folia trebuie să fie un bun suport pentru tipar, constatăm că nu există o folie care să îndeplinească simultan toate aceste cerințe, de aceea majoritatea ambalajelor sunt obținute prin laminarea a două sau mai multe folii cu caracteristici diferite.

Pentru ambalarea produselor de panificație cele mai utilizate sunt pungile din CPP (cast polypropylene) deoarece au transparență și elasticitate bună, ceea ce le face să reziste mai bine la temperaturile scăzute din timpul iernii, apoi BOPP (biaxially oriented polypropylene), materialul este stabil la tipar, translucid, conferă volum ambalajului, ”nu cade pe produs”, însă la temperaturi scăzute devine casant. Mai puțin utilizate sunt pungile din PE (Polyethylene), sunt opace și nu pun în evidență produsul, iar tiparul este de slabă calitate.

Cel mai folosit procedeu pentru imprimarea ambalajelor flexibile este flexografia, care se bazează pe utilizarea unor plăci flexibile (clișee flexografice) fabricate din fotopolimeri de înaltă rezoluție. Pe aceste plăci se gravează imaginea 3d în oglindă. Imprimarea se face în 1-10 culori, atât vectorial cât și policromie de înaltă rezoluție, inclusiv culori speciale (auriu, argintiu, culori mate, combinații selective mat-lucios etc) în funcție de solicitările clientului, astfel încât să fie satisfăcute cele mai înalte exigențe cu privire la calitatea imprimării ambalajului.

Ambalaje flexibile sunt sustenabile, moderne și pot prelungi perioada de valabilitate a produsului. Reprezintă o soluție de ambalare profesională și ajută la eficientizarea întregii activități de producție și livrare, începând cu momentul ambalării produsului, continuând cu întreg lanțul logistic de stocare și livrare, până la expunerea la raft, toate acestea fără ca integritatea produsului să fie pusă în pericol.

Aparitie: https://brutarul.ro/ambalajele-flexibile-inovatie-eficienta-inalta-performanta

Oferim ambalaje de tip fast food, street food, delivery, HoReCa precum si, pungi, cutii carton, sacose, saci hartie, folii BOPP sau CAST sau produse BIODEGRADABILE.

Contact

0728 737 777

office@policrom.eu

Str Livezilor CP:500483

jud. Brasov